Till Startsidan
                               
  Här är Anita Fåhraeus   Just nu   Galleri   Inspiration   Kontakta mig  
 
 

21 okt 2010 – Tackkort från Kronprinsparet

 

Så här ser det ut – det fina tackkortet som idag landade i min brevlåda från Kronprinsparet  Victoria och Daniel. Detta då jag i vintras skickat Victoria en liten bröllopspresent i form av  ett bredare tenntrådsarmband med silverdetaljer och tovad ull föreställande en gnisterkall januarikväll med stjärnor och norrsken i Piteå. Coolt!

 

               

 

1 nov 2010 – Höstbilder

 

Även hösten har sina poänger trots att denna färgsprakande tid är kort – nästan lika kort som sommaren…

Se bildgalleri på Facebook

29 okt 2010 – Födelsedagsbakverk

Kul med tårtfix!

Se bildgalleri på Facebook

21 sep 2010 – Tulpaner

 

Vad fina de är, dessa vackra, vita och graciösa tulpaner. Här avbildade på några fotografier. Nära. Nedanstående foton finns att beställa i olika format liksom på canvas.

Se bildgalleri på Facebook

 

20 sep 2010 – Lavtäckta stenar


Så här kan det se ut när man saktar farten och bemödar sig att titta ner där man går. Dessa fantastiska lav-dekorationer kan ses på stenarna i skogarna kring Årrenjarka.

Foton finns att beställa i olika format.

Se bildgalleri på Facebook

 

 

 

13 sep 2010 – Stendukar


Stadiga dukar med en symfoni av vackra stenar på en matta av svart stenkross i olika dimensioner. Utrymme finns för ljus eller annan dekoration. De tre dukarna på bilderna finns till försäljning i butiken ShopinLapland i Gammelstad. Går även att beställa direkt.

 

10 sep 2010 – Äpplen i ytong

 

Orginaluppsättningen av skulpterade äpplen uthuggna i ytong och målade med akryl finns att köpa i butiken ShopinLapland i Gammelstad. Denna triptyk blev en serie av tre stadier i ett äpples liv, nämligen ett helt nytt, ett halvt och ett skrutt. Efter det har ytterligare några hela äpplen framställts, bland annat till Piteås nya vårdcentral Cederkliniken (trots att ”An apple a day keeps the doctor away” passar den utmärkt som hälsofrämjande symbol, eller hur!?) och till privatpersoner. Äpplen och andra frukter och grönsaker kan beställas i den form som önskas.

 

 


5 sep 2010 – ”Vinterspår”


Trots att den kallaste årstiden fortfarande ligger några månader bort såg jag en vinterdag framför mig, ni vet, så där gnistrande fint som man kan uppleva till exempel under en skidtur. Blev då inspirerad att göra denna skål i slipad metallegering med dekoration av olika sorters tenntrådsflätor med silverpärlor i. Kanske föreställer de olika djurspår som kan korsa skidspåret under utfärden…

Skålen finns till salu på www.shopinlapland.com

 

1 sep 2010 – Bomärken – visitkort från förr

Bomärken från 16 byar runt Luleå kommun.

Bruket av bomärken har förekommit sedan medeltiden i så gott som hela Sverige. Dessa tecken, ofta sammansatta av linjer och bågar, påminner om runor och fanns för varje medborgare liksom för städer och företag.
Även sedan skrivkunnigheten ökat användes bomärket som namnteckning på protokoll och markerade äganderätten till bohag och boskap. Än i dag öronmärker samerna sina renar.
Tidigare forskning kan inte påvisa något bevis för sammanhang mellan bomärkets yttre form och någon inre betydelse, som alltså bara skulle vara slumpmässigt utformade figurer.

Bokstavskombinationer är mer sparsamt förekommande. Dock tycker jag att man ändå med fantasins hjälp kan se tecknen som representativa för det liv och de föremål som omgav människorna ute på gårdarna. Arbete och redskap, som lador, hässjor och räfsor liksom fiskedon och metkrokar. Djur, som ormar, spindlar och tamboskap. Religiösa symboler, som kors och svastikan: hakkorset. Norrbottens Minne – Norrbottens museums arkivavdelning – har varit behjälplig med material från sent 1600-tal fram till i dag, vilket gett mig tillgång till noteringar som finns nedtecknade inom detta område.

Jag fascineras av bomärkenas enkla men vackra grafik och all den historia och alla hemligheter som finns gömda däri. Därför har jag valt ut 4 bomärken från 16 byar runt Luleå och framställt 16 signerade och numrerade kort. Alla omsorgsfullt målade med tusch i olika färger på akvarell-papper.

Efter detta framställde jag 8 stycken signerade smörgåsunderlägg i linoljegrundat trä, alla med inbrända bomärken enligt beskrivning ovan.

Kort och smörgåsunderlägg finns att köpa i ShopinLaplands butik i Gammelstads kyrkby, och även beställas direkt av mig.

Jag är på detta vis glad att med en egen tolkning kunna förmedla en fläkt av kulturhistoria från Norrbotten!

 

 

29 aug 2010 – Grattiskort

Här ses några av de kort jag designar och framställer och som finns att köpa i ShopinLaplands butik intill Hägnan i Gammelstads kyrkby. De kan också beställas direkt av mig. Just dessa är tänkt att användas vid fest, bröllop, dop och – naturligtvis – till vanliga presenter.

Se bildgalleri på Facebook

 

26 aug 2010 – Sommarens betongmöte


Jag vill berätta om sommarens första möte med det spännande men något jobbiga materialet betong. Efter lite koll i några böcker och beskådandet av mycket snyggt som såldes på Gotland, vid min resa dit i början av sommaren, tog jag mig an uppgiften med stor entusiasm. Provade flera olika material och formar liksom att skulptera på fri hand. Ett gäng rabarberblad (inte så originellt, jag vet!) blev mallar till gångplattor som avskärmar odlingsavdelningen på tomten. Resultatet blev många erfarenheter om vad som fungerar och vad som inte går så bra. Provade även att färga in den stelnade betongen med betsfärg liksom dekormaterial av koppartråd och krossat spegelglas. Får testa vidare nästa sommar…

Se bildgalleri på Facebook

 

24 aug 2010 – Gotlandsresan juni 2010


I början av sommaren fick jag möjlighet att göra en inspirerande foto- och konstresa till Gotland. Har besökt denna, på många sätt speciella, ö några gånger tidigare. Bland annat 1977 då O-ringens 5-dagarsorientering anordnades här – det blev en vecka i hällande regn… Denna gång var både överfarten och vistelsen mer behaglig med lugna vatten och fint väder. Inte heller alltför många turister sågs inne i charmiga Visby. Jag njuter av den medeltidsanda som ringmuren och kullerstensgator för med sig, likväl som jag uppskattar att titta in i fina affärer med utsökt hantverk. Tyvärr var tiden inte riktigt inne för Gotlands många rosor att blomma. Fårö är en speciellt vacker plats, med häftiga raukområden, fina sandstränder och en natur som hämtad från en sagobok. Mio min Mio… Jag letade mig i bil genom miltals av landsbygd som på många sätt skiljer sig från fastlandet. Smala vägar förgrenar sig över ön och bildar ett finmaskigt nätverk. I hagar vid de små gårdarna betar hästar och lamm. Ja, på Gotland finns ju inga får utan lamm och lammungar! Inte sällan finns här också försäljning av konst, keramik och skinnprodukter. Och vilka ateljéer sen! Panoramafönster med utsikt över ängarna ner mot havet… ”Jag trivs bäst i öppna landskap…”. Man får känslan att konst- och konsthantverk är högre värderat än hemma. Likt Österlen i Skåne ser man så många som skapar – och det är OK. Hur man överlever ekonomiskt? Turister förstås och ofta fler försäljningsställen än ett. Många av konstnärerna och konsthantverkarna har kontakter på andra håll, till exempel i Stockholm.

Se bildgalleri på Facebook

 

 

 

24 aug 2010 – Premiär 


I dag öppnas dörrarna till den vida världen i och med releasen av denna hemsida: ”Ärtan – Idé & Design” med tillhörande Facebook portal. Kul och intressant!

Så här ser broschyr och visitkort ut.

Bästa hälsningar från Anita

 
Ärtan på Facebook © 2010 Ärtan Idé & Design